Λαπαροσκοπική Αφαίρεση Χοληδόχου Κύστης με την Απόλυτα Ασφαλή Τεχνική «Critical View of Safety»

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι από τις πιο συχνές επεμβάσεις και χρειάζεται σε περιπτώσεις πέτρας, πολύποδα, φλεγμονής του οργάνου (χολοκυστίτιδα). Η Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική με Λαπαροσκόπηση έχει πλήρως αντικαταστήσει το ανοικτό χειρουργείο, γιατί έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα όπως η ταχεία αποκατάσταση και λιγότερος πόνος. Οπότε το νέο ζητούμενο είναι με ποια λαπαροσκοπική προσέγγιση πρέπει να χειρουργείται ο σύγχρονος ασθενής ώστε να έχει το μέγιστο όφελος.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η κοινότυπη τεχνική της απλής λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής (η οποία εφαρμόζεται ευρέως) ακολουθείται από 1% σοβαρές χειρουργικές επιπλοκές λόγω κάκωσης των χολαγγείων ή των αρτηριών του ήπατος. Αυτό οφείλεται γιατί κατά την απλή λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή δεν αναγνωρίζεται η ανατομία πέριξ της χοληδόχου κύστης και ο χειρουργός εστιάζεται αποκλειστικά στην αφαίρεση του ίδιου του οργάνου.Αυτό ενέχει ιδιαίτερο κίνδυνο ειδικά σε ασθενείς με παραλλαγή της φυσιολογικής ανατομίας, ή όταν η φλεγμονή έχει αλλάξει την ανατομία της περιοχής. Η κάκωση των ηπατικών χολαγγείων ή αρτηριών αποτελεί σημαντική επιπλοκή που χρειάζεται πολλαπλές διορθωτικές επεμβάσεις και μακρά νοσηλεία.

Λύση στο πρόβλημα έχει δόσει η πλέον σύγχρονη και απόλυτα ασφαλής λαπαροσκοπική τεχνική αφαίρεσης χοληδόχου κύστης που ονομάζεται “Critical View of Safety” ή αλλιώς CVS. Η τεχνική CVS θέτει ως προαπαιτούμενο την πλήρη αναγνώριση όλων των ανατομικών δομών κοντά στην χοληδόχο κύστη ΠΡΙΝ την αφαίρεση του ίδιου του οργάνου. Συνεπώς το CVS παρέχει απόλυτη ασφάλεια ώστε κανείς ασθενής να μην υποστεί χειρουργική επιπλοκή κάκωσης ηπατικού χολαγγείου ή αρτηρίας. Χάρη στην πλήρη χειρουργική ασφάλεια που προσφέρει το CVS, η λαπαροσκοπική αφαίρεση της χολής μπορεί να γίνει και ως χειρουργείο μίας ημέρας (one day clinic – O.D.C.) με τάχιστη επαναφορά του ασθενούς στην εργασία του.

Το CVS είναι η πλέον εκλεπτυσμένη χειρουργική τεχνική και απαιτεί υψηλή κατάρτιση και υπερειδικευμένη γνώση της εξω-ηπατικής ανατομίας. Αυτό το γεγονός την κάνει λιγότερο «ελκυστική» για την μεγάλη μάζα των χειρουργών που αισθάνονται ότι η πιθανότητα 1% για κακώσεις των χαλαγγείων/ηπατικών αρτηριών είναι αποδεκτή. Αντίθετα, κατά την δική μας οπτική ο σύγχρονος ασθενής απαιτεί και έχει δικαίωμα για μία απολύτως ασφαλή επέμβαση χωρίς φόβο για κάκωση χολαγγείων ή ηπατικών αρτηριών. Συνεπώς η μόνη ασφαλής λύση είναι η πραγματοποίηση του CVS σε κάθε περιστατικό, ακόμα και στις περιπτώσεις με «εύκολη» ανατομία.

Το ιατρείο μας συμμετέχει ενεργά στην διάδοση της τεχνικής της ασφαλούς λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής με παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλητής εταιρειών όπως η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Χειρουργικής Πεπτικού (EDS) και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ενδοσκοπικής Χειρουργικής (EAES) στις οποίες είμαστε μέλος. Το ιατρείο μας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες των πρωτοπόρων καθηγητών Steven Strasberg και Michael Brunt και της Αμερικανικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής (SAGES) για την παγκόσμια διάδοση της απόλυτα ασφαλούς λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής “Safe Cholecystectomy Program” (https://www.sages.org/safe-cholecystectomy-program/).

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΑΣ ΑΡΘΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Γιατί σε εμάς;

Ο Διευθυντής Χειρουργός Αριστοτέλης Κεχαγιάς MD PhD FACS είναι κάτοχος δύο τίτλων ειδικότητας με υπερεξειδίκευση στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Έχει επιτελέσει πλήθος επεμβάσεων σε μεγάλα νοσοκομεία του εξωτερικού. Έχει εκπαιδεύσει δεκάδες νέους αλλά και έμπειρους χειρουργούς στην τεχνική ασφαλούς λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής “Critical View of Safety” κυρίως στην Φινλανδία και την Ολλανδία, αλλά και την Ελλάδα, τονίζοντας την σημασία της άρτιας αφαίρεσης του οργάνου. Η υψηλή κατάρτιση και η προσωπική επιστημονική έρευνα του Dr.Κεχαγιά είναι αναγνωρισμένη διεθνώς και καλείται ανά τακτά διαστήματα σε κορυφαία διεθνή συνέδρια για παρουσίαση ομιλιών και εκπαιδευτικών χειρουργικών video για την ιδιαίτερη τεχνική της ασφαλούς αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης με CVS. Ο Dr. Κεχαγιάς χειρουργεί στο Metropolitan General με τη χρήση της λαπαροσκοπικής τεχνολογίας 3D καθώς και Ρομποτικής τεχνολογίας.