Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Κύστης Κόκκυγα με LASER: ανώδυνη με άμεση αποκατάσταση

  • Σε αυτή την ενότητα θα ενημερωθείτε σχετικά με την θεραπεία με LASER της κύστης κόκκυγα.
  • Στο τέλος της ενότητας θα βρείτε: σύνδεσμο (link) για παραπομπή σε συχνές ερωτήσεις που αφορούν το χειρουργείο.

 

Τί είναι η κύστη κόκκυγα;

Η κύστη κόκκυγα είναι μια πάθηση του δερματος και των μαλακών ιστών στην περιοχή του κόκκυγα ανάμεσα στους γλουτούς (στην “ουρά”). Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή της μεσογλουτιαίας πτυχής. Η φλεγμονή αυτή προκαλείται από την παγίδευση τριχών και νεκρών κυττάρων του δέρματος στους μαλακούς ιστούς κάτω από το δέρμα και εντός μίας κύστης, δηλαδή μέσα σε ένα σάκκο με ινώδες τοίχωμα. Ο σάκκος αυτός δημιουργείται ως αντίδραση του οργανισμού στην ύπαρξη εγκλωβισμένων τριχών οι οποίες προκαλούν χρόνιο ερεθισμό. Η κύστη κόκκυγα μπορεί σταδιακά να επεκταθεί με πορεία κάτω από το δέρμα σε γειτονικά σημεία της μεσογλουτιαίας πτυχής δημιουργώντας ξεχωριστές επικοινωνίες σαν τούνελ καλυμμένες με ινώδη ιστό (συρίγγια). Η βαθμιαία ανάπτυξη της κύστης κόκκυγα μπορεί να μή γίνει αντιληπτή από τον ασθενή για αρκετό καιρό μέχρι κάποιο συρίγγιο να διαβρώσει σε κάποιο σημείο το δέρμα ώστε να γίνει εμφανές. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η κύστη κόκκυγα παρουσιάζεται λόγω έντονου πόνου, αν δηλαδή επιμολυνθεί με βακτήρια και σχηματιστεί απόστημα (κοιλότητα με πύον καλυμένη με δέρμα) στην μεσογλουτιαία πτυχή.

 

Σε ποιούς ανθρώπους είναι πιο συχνή η κύστη κόκκυγα;

Η κύστη κόκκυγα είναι πολύ συχνή πάθηση στις νεαρές ηλικίες ειδικά μεταξύ 16-25 ετών. Η συχνότητα της κύστης κόκκυγα μειώνεται μετά τα 35 έτη, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις συναντάται και στην παιδική ηλικία. Η νόσος είναι συνηθέστερη στους άνδρες, αλλά σαφώς αφορά και τις γυναίκες. Διάφορες καταστάσεις ευνοούν τη δημιουργία κύστης κόκκυγα όπως η τριχοφυΐα και η παχυσαρκία. Σημαντική αιτία αύξησης της συχνότητας της κύστης κόκκυγα τα τελευταία χρόνια αποτελεί η καθιστική ζωή (στην εργασία ή και στο σπίτι) η οποία προξενεί τριβή και χρόνια καταπόνηση της περιοχής.

 

Ποια είναι η αιτία που δημιουργείται η κύστη κόκκυγα;

Ο εγκλωβισμός των τριχών σε θύλακους κάτω από το δέρμα είναι η αιτία της κύστης κόκκυγα. Αυτό προέρχεται είτε γιατί η τρίχα ακολουθεί ανάστροφη πορεία προς το βάθος καθώς μακραίνει (αντί προς τα έξω), είτε γιατί η τρίχα αλλάζει πορεία στη συνέχεια και εισχωρεί σε λάθος μέρος στο δέρμα δημιουργώντας θύλακα που μεγαλώνει σταδιακά. Ως αποτέλεσμα είναι η δημιουργία σάκκου στον μαλακό ιστό κάτω από το δέρμα στον οποίο εμπεριέχονται τρίχες ενώ μπορεί σταδιακά να προστίθενται και άλλες οι οποίες με τη σειρά τους να προξενούν περεταίρω μεγάλωμα της κύστης. Τα τοιχώματα της κύστης είναι από ινώδη ιστό ο οποίος δημιουργείται λόγω της χρόνιας φλεγμονής.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγα;

Κύστη κόκκυγα με συρίγγιο. Τα βέλη δείχνουν τα στόμια του συριγγίου και την ενθυλάκωση τριχών.

Η κύστη κόκκυγα εμφανίζεται σε δύο μορφές. Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι αυτή του συριγγίου στο δέρμα κοντά στη μεσογλουτιαία πτυχή. Το σημείο όπου το συρίγγιο ξεπροβάλλει στο δέρμα (δηλαδή το έξω στόμιο του συριγγίου) αναγνωρίζεται σαν μια σκληρή διάβρωση του δέρματος περίπου στρογγυλού σχήματος. Ξεκινώνοντας από το στόμιο, το συρίγγιο βυθίζεται στους μαλακούς ιστούς κάτω από το δέρμα αλλά γίνεται αντιληπτό επειδή ψηλαφάται σαν σκληρός επιμήκης ιστός με πορεία που ακολουθεί την μεσογλουτιαία πτυχή. Οι ασθενείς που εμφανίζονται με συρίγγιο της κύστης κόκκυγα μπορεί να μην πονούν καθόλου ή να παρουσιάζουν ήπιο ή μέτριο πόνο. Επίσης το συρίγγιο μπορεί να είναι στεγνό, ή να εκκρίνει διαχειρίσιμες ποσότητες υγρού. Τα συρίγγια αυτά έχουν την τάση να παρουσιάζουν αυξομείωση των διαστάσεων τους και των προαναφερθέντων συμπτωμάτων και ορθό είναι να αντιμετωπίζονται με LASER το συντομότερο δυνατό. Τα συρίγγια μπορεί να προκαλέσουν απόστημα κύστης κόκκυγα εάν επιμολυνθούν. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα συρίγγια της κύστης κόκκυγα αποτελούν ξεχωριστή νόσο από τα περιπρωκτικά συρίγγια, τα οποία όμως έχουν παρόμοια παθολογία και αντιμετώπιση (LASER).

 

Η άλλη περίπτωση είναι να παρουσιαστεί ο ασθενής με απόστημα (συγκεντρωμένο πύον κάτω από το δέρμα) στην περιοχή της μεσογλουτιαίας πτυχής λόγω μόλυνσης των συριγγίων της κύστης κόκκυγα με βακτήρια. Το απόστημα αναγνωρίζεται ως μία κόκκινη φουσκωμένη περιοχή λόγω του οιδήματος και της οξείας φλεγμονής και προξενεί έντονο πόνο ώστε συχνα ο ασθενής δεν μπορεί να καθήσει. Το δέρμα που καλύπτει το απόστημα μπορεί να είναι ανέπαφο, ή να παρουσιάζει μικρές οπές από όπου διαρρέουν υγρά. Η ύπαρξη αποστήματος είναι οξεία κατάσταση και χρειάζεται αμεσότατη αντιμετώπιση από χειρουργό (διάνοιξη του αποστήματος με μικρή τομή ώστε να αδειαστεί το πύον και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον ισχυρό πόνο). Το απόστημα σπανίως διαρρηγνύεται (“σκάει¨) μόνο του αλλά σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται περεταίρω καθαρισμός του πύου από τον χειρουργό. Αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα τα αποστήματα μπορούν να προκαλέσουν πυρετό και να επιδεινωθούν σε διαστάσεις και συμπτώματα καθυστερόντας την αποκατάσταση της νόσου. Η απομάκρυνση του πύου με την παροχέτευση του αποστήματος βελτιώνει γρήγορα την οξεία φλεγμονή ώστε η κύστη κόκκυγα να αντιμετωπίστεί με τη χρήση χειρουργικού LASER.

 

Ποιά είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία της κύστης κόκκυγα;

Παλαιότερα η κύστη κόκκυγα αντιμετωπιζόταν με χειρουργική αφαίρεση όλης της πάσχουσας περιοχής, δηλαδή με ανοιχτό χειρουργείο με τη χρήση νυστεριού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλου κρατήρα στην περιοχή αφαίρεσης του ιστού ο οποίος έπρεπε να επουλωθεί με αργό τρόπο από τον πυθμένα προς την επιφάνεια. Επομένως η διαχείρηση του τραύματος ήταν πολύ δύσκολη λόγω της ανάγκης για καθημερινή αλλαγή των γαζών στον κρατήρα για ένα διαστημα 6-8 εβδομάδων κατά το οποίο ο ασθενής απουσίαζε από την εργασία του. Οι αλλαγές αυτές ήταν πολύ επώδυνες για τον ασθενή ενώ υπήρχε και συστηματική απασχόληση του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία της κύστης κόκκυγα είναι η θερμοπηξία της κύστης και των συριγγίων με χρήση τεχνολογίας LASER. Το LASER έχει αναρίθμητα πλεονεκτήματα βάσει των οποίων η χρήση ανοικτού χειρουργείου θα έπρεπε να έχει εκλείψει.

 

Πώς πραγματοποιείται η αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα με το LASER;

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα με LASER είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αφού πραγματοποιείται χωρίς χειρουργικό τραύμα. Στην τεχνική με το LASER δεν υπάρχει αφαιρεση ιστού με νυστέρι, αλλά καταστροφή των ινωδών τοιχωμάτων των συριγγίων της κύστης κόκκυγα με θερμοπηξία χάρη στην ενέργεια που παράγει η πηγή του LASER. Το LASER είναι μία τεχνολογία συμπύκνωσης της ενέργειας του φωτός σε μία πολύ λεπτή δέσμη με την οποία μπορούν να καταστραφούν οι παθολογικοί ιστοί της κύστης κόκκυγα χωρίς να επηρεαστούν οι παρακείμενοι υγιείς ιστοί. Αυτό έχει σαν θετικό αποτέλεσμα την διατήρηση του δέρματος που καλύπτει την κοιλότητα της κύστης κόκκυγα και των συριγγίων αυτής. Τα συρίγγια είναι τούνελ που μπορεί να κατευθύνονται προς πολλά σημεία, οπότε χάρη στο LASER επιτυγχάνεται η θεραπεία των παθολογικών ιστών χωρίς να θυσιαστεί το υπερκείμενο δέρμα ούτε οι διπλανοί υγιείς ιστοί κάτω από το δέρμα.

Το LASER εισέρχεται στα συρίγγια μέσω μίας εώς τριών μικροσκοπικών οπών οι οποίες πραγματοποιούνται στα σημεία όπου υπάρχουν ενθυλακώσεις τριχών. Μέσω αυτών των οπών πραγματοποιείται πρώτα ενδοσκοπικός έλεγχος, αναγνώριση της έκτασης της κύστης κόκκυγα και των συριγγίων, και καθαρισμός των τοιχωμάτων με ειδικά εργαλεία ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής ώστε να απομακρυνθεί πλήρως το ρυπαρό υλικό από τα συρίγγια (τρίχες, νεκρά κύτταρα). Σειρά έχει η ίνα του LASER η οποία εύκολα προωθείται εντός της κύστης κόκκυγα μέσω των μικροσκοπικών οπών. Ο χειρουργός κατευθύνει στοχευμένα την ίνα του LASER σε όλα τα παθολογικά σημεία της κύστης κόκκυγα όπου μέσα σε λίγα λεπτά διοχετεύεται η συμπυκνωμένη δέσμη του φωτός. Το χειρουργείο είναι αναίμακτο.

 

Γενικά η επέμβαση με LASER για την θεραπεία της κύστης κόκκυγα είναι μία τεχνικά εξαπλουστευμένη μέθοδος λόγω της εύχρηστης τεχνολογίας. Ως εκ τούτου το χειρουργείο είναι πολύ σύντομο σε διάρκεια. Πρέπει βέβαια να υπογραμμιστεί ότι η εμπειρία του χειρουργού είναι καθοριστική ώστε να επιτευχθεί άρτιος καθαρισμός και πλήρης θερμοπηξία με LASER της κύστης κόκκυγα και των όλων των συριγγίων προκειμένου να εκμηδενιστεί η πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου.

 

Πλεονεκτήματα της μεθόδου με LASER.

  • Η επέμβαση είναι πολύ σύντομη, είναι αναίμακτη και ανώδυνη.
  • Δεν δημιουργείται χειρουργικό τραύμα.
  • Δεν χρειάζεται κανένα παυσίπονο μετά το χειρουργείο.
  • Ο ασθενής επιστρέφει στην φυσιολογική καθημερινότητά του αμέσως μετά την επέμβαση σαν να μην έγινε τίποτα.
  • Η αποκατάσταση της θεραπευμένης περιοχής είναι ταχεία και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.
  • Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.

 

Πόσο διαρκεί η επέμβαση με LASER και πότε επιστρέφει ο ασθενής σπίτι του;

Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από το μέγεθος της κύστης κόκκυγα (η έκταση της νόσου ποικίλει από ασθενή σε ασθενή). Σε μία μεσαία κύστη κόκκυγα η διάρκεια της επέμβασης είναι 15 λεπτά ενώ σε μεγάλες κύστεις χρειάζονται 30 λεπτά για την ριζική τους θεραπεία.

Ο ασθενής θα επιστρέψει σπίτι σε δύο ώρες χωρίς να διακόψει την καθημερινότητά του για το υπόλοιπο της ημέρας.

 

Με τί είδους αναισθησία πραγματοποιείται η επέμβαση LASER;

Η επέμβαση με Laser δεν χρειάζεται ολική αναισθησία. Η ορθότερη μέθοδος για την ριζική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα είναι ο συνδυασμός τοπικής αναισθησία και ήπιας μέθης. Η τοπική αναισθησία γίνεται με διήθηση τοπικού αναισθητικού από τον χειρουργό στην περιοχή γύρω από την κύστη κόκκυγα και συγχρόνως η ήπια μέθη επιτυγχάνεται με τη χορήγηση ήπιων ενδοφλεβίων παυσίπονων. Ο ασθενής δεν πονάει καθόλου κατά την διήθηση του τοπικού αναισθητικού και κατά την επέμβαση. Κατά τη διάρκεια της ήπιας μέθης ο ασθενής ακούει και μπορεί να συνομιλεί εάν το επιθυμεί.

Στόχος του συνδυασμού τοπικής αναισθησίας με μέθη είναι ο ασθενής να μην αισθάνεται την παραμικρή ενόχληση προκειμένου ο χειρουργός να πραγματοποιήσει μία απολύτως ριζική επέμβαση, δηλαδή να εκμηδενιστεί η πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσουΗ ριζικότητα της επέμβασης εξασφαλίζεται μόνο με τον πλήρη καθαρισμό των συριγγίων (πριν από τη χρήση του LASER) καθώς και με την χρησιμοποίηση όσης ποσότητας ενέργειας του LASER απαιτηθεί. Η ριζικότητα ενδέχεται να περιοριστεί αν χρησιμοποιηθει σκέτη τοπική αναισθησία, διότι η τοπική μόνη της ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να μην καλύψει εντελώς τον πόνο ή τις ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Δηλαδή η σκέτη τοπική αναισθησία έχει κάποια όρια αποτελεσματικότητας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσει το LASER (η θερμοκρασία προξενεί παροδικό πόνο χωρίς την κατάλληλη αναισθησία). Αυτό σημαίνει ότι αν η επέμβαση πραγματοποιηθεί μόνο με τοπική αναισθησία, τότε υπάρχει σημαντική πιθανότητα ο χειρουργός να αναγκαστεί να αλλάξει πλάνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης και να αποδώσει λιγότερη ενέργεια LASER από αυτή που πραγματικά απαιτείται για την πλήρη θεραπεία της κύστης (προκειμένου να μην πονέσει ο ασθενής). Αντίθετα η προσθήκη ήπιας μέθης εξασφαλίζει στον χειρουργό τις ιδανικές συνθήκες για να θεραπεύσει οριστικά την κύστη κόκκυγα.

Το ιατρείο μας διατηρεί ενεργή επιστημονική συνεργασία με το πρωτοπόρο τμήμα ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής κύστης κόκκυγα και πρωκτού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου San Rafaelle (Milano) και προσωπικά με τον υψηλού κύρους καθηγητή χειρουργικής P.Sileri. Βάσει της ευρείας κοινής μας εμπειρίας στις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους (LASER) αντιμετώπισης κύστης κόκκυγα δεν συνιστούμε να γίνεται αυτή η επέμβαση μόνο με τοπική αναισθησία, ούτε σε επίπεδο ιατρείου, αλλά προκρίνουμε την προσθήκη ελαφριάς μέθης ώστε να μην διακινδυνεύσει η ριζικότητα της επέμβασης, δηλαδή να εκμηδενιστεί η πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η προσθήκη ελαφριάς μέθης δεν έχει καμία παρενέργεια, αντιθέτως διευκολύνει την ποιότητα της επέμβασης. Προκρίνουμε την άποψη ότι δεν πρέπει να διακινδυνεύεται για κανέναν λόγο το ποσοστό ριζικότητας, γιατί κύριος σκοπός είναι να μην επανεμφανιστεί η νόσος. Σε ελάχιστες περιπτώσεις (μόνο σε πάρα πολύ μικρή κύστη κόκκυγα) η σκέτη τοπική αναισθησία είναι πραγματικά επαρκής για ριζική επέμβαση.

 

Η κύστη κόκκυγα περιέχει ελεύθερες τρίχες και ρυπαρό υλικό. Για πραγματικά ριζική επέμβαση πρέπει να διενεργηθεί πλήρης καθαρισμός της κύστης με την τεχνική μικρής οπής (keyhole technique) αμέσως πριν την εφαρμογή Laser.

Γίνεται η επέμβαση της κύστης κόκκυγα στο ιατρείο;

Δεν προκρίνουμε την πραγματοποίηση της επέμβασης στο ιατρείο γιατί θεωρούμε ότι πιο σημαντική είναι η επίτευξη μιας απολύτως ριζικής επέμβασης. Με άλλα λόγια, επέμβαση σε επίπεδο ιατρείου και μόνο με τοπική αναισθησία (χωρίς προσθήκη μέθης) μειώνει την ριζικότητα της επέμβασης.

Στο ιατρείο δεν μπορέι να δοθεί ελαφριά μέθη αλλά μόνο τοπική αναισθησία.  Αυτό θέτει περιορισμούς στον χειρουργό στο πόση ενέργεια LASER (η ενέργεια μετριέται σε Joule) θα χορηγήσει για την θεραπεία της κύστης. Με σκέτη τοπική αναισθησία και προκειμένου να μην δημιουργηθούν ενοχλήσεις (discomfort) στον ασθενή κατά την επέμβαση υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να μη χορηγηθεί η σωστή δόση ενέργειας Laser θέτοντας συμβιβασμό στη ριζικότητα της επέμβασης. Υπογραμμίζεται ότι το LASER αναπτύσει μεγάλες θερμοκρασίες στους ιστούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης που ενδεχεται να προξενήσουν πόνο αν ο ασθενής δεν έχει το συνδυασμό τοπικής αναισθησίας + ελαφριάς μέθης (μετά το χειρουργείο δεν υπάρχει κανένας πόνος). Εναλλακτικά, υπό σκέτη τοπική αναισθησία ο χειρουργός θα υποχρεωθεί να μειώσει τη δοσολογία του LASER ώστε να μην πονέσει μεν ο ασθενής εκείνη την στιγμή, αλλά θα αναγκαστεί σε ελλειπή αντιμετώπιση της κύστης (υποθεραπεία – undertreatment). Αντίθετα, η χρήση τοπικής αναισθησίας συνδυασμένη με ήπια μέθη παρέχει την εγγύηση ότι ο ασθενής δεν θα πονέσει καθόλου κατά την πραγματοποίηση του ριζικού χειρουργικού καθαρισμού των συριγγίων και την εφαρμογή όσης ενέργειας Laser απαιτηθεί για οριστική θεραπεία.

 

Τί επιπλοκές έχει η επέμβαση κύστης κόκκυγα με LASER;

Η επέμβαση είναι ασφαλέστατη χωρίς επιπλοκές. Κύριος στόχος της επέμβασης πρέπει να είναι ο εκμηδενισμός των υποτροπών, δηλαδή της πιθανότητας επανεμφάνισης της νόσου στο μέλλον. Σε μή εξειδικευμένο χειρουργό, το ποσοστό υποτροπής κυμαίνεται μεταξύ 5-10%. Όπως τονίστηκε στις προηγούμενες παραγράφους η πιθανότητα υποτροπής εκμηδενίζεται με ριζική επέμβαση. Η ριζικότητα είναι συνάρτηση της κατάρτισης του χειρουργού (ειδική εμπειρία). Η προσθήκη ελαφριάς μέθης είναι προαπαιτούμενο για τον άρτιο καθαρισμό της κύστης κόκκυγα και της χρήσης όσης ενέργειας LASER απαιτεί η έκταση της νόσου.

 

Υπάρχει πόνος μετά το χειρουργείο;

Όχι, ο ασθενής δεν πονάει καθόλου και επανέρχεται άμεσα στην κανονικότητά του. Δεν θα χρειαστεί κανένα παυσίπονο.

 

Ποιά είναι η αποκατάσταση μετά από το χειρουργείο;

Η αποκατάσταση είναι άμεση. Δύο ώρες μετά την επέμβαση ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του και συνεχίζει την καθημερινότητά του. Δεν υπάρχει περιορισμός για επιστροφή στην εργασία ή για φυσική άσκηση.

 

Ποιά είναι η μετεγχειρητική φροντίδα σχετικά με την επέμβαση;

Δεν χρειάζονται φάρμακα (δηλ. όχι παυσίπονα, ούτε αντιβιοτικά). Ο ασθενής δεν θα έχει χειρουργικό τραύμα, αλλά μία ή δύο μικροσκοπικές οπές (σε περίπτωση μεγάλης κύστης ενδέχεται να είναι τρείς) στην μεσογλουτιαία περιοχή οι οποίες δεν πονούν. Θα χρειάζεται να σαπουνίζει την περιοχή στο ντους με χλιαρό νερό μέχρι να κλείσουν πλήρως οι οπές.

 

Ποιό είναι το αισθητικό αποτελεσμα στο δέρμα;

Αισθητικό αποτέλεσμα 2 μήνες μετά την επέμβαση με λέϊζερ. Παρατηρούνται 2 μικρά στίγματα τα οποία θα αποχρωματιστούν και θα γίνουν δυσδιάκριτα μετά από λίγους μήνες.

Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο γιατί εκλείπει το χειρουργικό τραύμα λόγω ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου. Θα έχει συνηθως ένα απειροελάχιστο σημαδάκι στην περιοχή της οπής (ή των οπών) το οποίο με την πάροδο των μηνών θα λευκάνει. Επίσης πρόκειται για μια περιοχή η οποία είναι συνήθως καλυμένη από ρούχα, αλλά αν ο ασθενής επιθυμεί μπορεί να χρησιμοποιήσει αναπλαστική κρέμα δέρματος που βελτιώνει ακόμα περισσότερο το αισθητικό αποτέλεσμα.

Γιατί σε εμάς;

Ο Dr Αριστοτέλης Κεχαγιάς MD PhD FACS είναι κάτοχος δύο τίτλων ειδικότητας χειρουργικής και έχει επιτελέσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων LASER για θεραπεία κύστης κόκκυγα και αιμορροϊδοπάθειας στο εξωτερικό (Φινλανδία και Ιταλία) και στην Ελλάδα. Επίσης έχει μετεκπαιδευτεί στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές χειρουργικής κύστης κόκκυγα και πρωκτού σε κορυφαία κέντρα του εξωτερικού, μεταξύ αυτών το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Tor Vergata της Ρώμης υπό του καθηγητού Pierpaolo Sileri (νυν υφυπουργός υγείας, γερουσιαστής, και καθηγητης χειρουργικής στο Παν. Νοσ. San Rafaelle του Μιλάνου). Το ιατρείο μας παρέχει άρτιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα και συνεισφέρει ενεργά στην διεθνή κλινική έρευνα της χειρουργικής LASER η οποία πραγματοποιείται σε προσωπική συνεργασία με τον κ. Sileri και τις ομάδες των Πανεπιστημίων Tor Vergata (Rome) και San Rafaelle (Milano). Το ιατρείο μας αποτελεί κέντρο αναφοράς και ο ιατρός αναλαμβάνει την αντιμετώπιση υψηλής δυσκολίας περιστατικών με τη μέθοδο του Laser (για παράδειγμα ασθενείς με επανεμφάνιση κύστης κόκκυγα μετά από επανειλημένα χειρουργεία με την κλασσική ανοικτή μέθοδο).

 

Για συχνές ερωτήσεις σχετικά με επέμβαση με Laser για την κύστη κόκκυγα πατήστε εδώ.

Με την ομάδα του φίλου καθηγητή χειρουργικής παχέος εντέρου και πρωκτού (Laser) P.Sileri στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Tor Vergata στη Ρώμη. (2019)
Με την ομάδα του φίλου καθηγητή χειρουργικής παχέος εντέρου και πρωκτού (Laser) P.Sileri στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Tor Vergata στη Ρώμη. (2019)
Επέμβαση κύστης κόκκυγα με Laser, Αριστοτέλης Κεχαγιάς MD PhD FACS.
Επέμβαση κύστης κόκκυγα με Laser, Αριστοτέλης Κεχαγιάς MD PhD FACS.
Τοποθέτηση τοπικής αναισθησίας υπό μέθη (ο ασθενής ΔΕΝ πονάει καθόλου) πριν την έναρξη επέμβασης με Laser κύστης κόκκυγα.
Τοποθέτηση τοπικής αναισθησίας υπό μέθη (ο ασθενής ΔΕΝ πονάει καθόλου) πριν την έναρξη επέμβασης με Laser κύστης κόκκυγα.
Με τον φίλο καθηγητή Pierpaolo Sileri, υφυπουργό υγείας και γερουσιαστή, στο κτήριο της γερουσίας, Ρώμη 2019.
Με τον φίλο καθηγητή Pierpaolo Sileri, υφυπουργό υγείας και γερουσιαστή, στο κτήριο της γερουσίας, Ρώμη 2019.
Εφαρμογή Laser σε κύστη κόκκυγα (Αριστοτέλης Κεχαγιάς MD PhD FACS).
Εφαρμογή Laser σε κύστη κόκκυγα (Αριστοτέλης Κεχαγιάς MD PhD FACS).