Διαφραγματοκήλη
Επέμβαση Διαφραγματοκήλης με την Σύγχρονη Ρομποτική – Λαπαροσκοπική Τεχνική της Εύκαμπτης Θολοπλαστικής (Floppy Nissen Technique) [Tension-Free EER Technique, inspired & performed by Dr. Kechagias]
Στο κείμενο που ακολουθεί εξηγούμε τι είναι η Διαφραγματοκήλη. Επίσης, ενημερώνουμε για την σύγχρονη μέθοδο της εύκαμπτης θολοπλαστικής (floppy) που εφαρμόζεται στην Σκανδιναβία και την Κλινική μας, και την νέα ρομποτική-λαπαροσκοπική τεχνική (EER) που έχει δημιουργήσει ο Δρ. Κεχαγιάς και παρουσιάσει σε κορυφαία Διεθνή Συνέδρια (EDS 2024, ESDE 2025, EHS 2025). Η Ελληνική αυτή τεχνική δίνει ασφαλή και αξιόπιστη λύση ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις γιγαντιαίας διαφραγματοκήλης όπου όλο το στομάχι, καθώς και άλλα κοιλιακά όργανα, έχουν μετατοπιστεί ψηλά στον θώρακα (Tension-Free EER Technique, inspired & performed by Dr. Kechagias).
Τι Είναι Η Διαφραγματοκήλη;
Η διαφραγματοκήλη είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες κήλες της κοιλιακής χώρας καθώς δεν εμφανίζεται στο εξωτερικό της κοιλιάς αλλά στο εσωτερικό. Στην διαφραγματοκήλη, κοιλιακά όργανα όπως το στομάχι έχουν μετατοπιστεί από την κοιλιά προς τον θώρακα.
Το διάφραγμα είναι ο πιο σημαντικός μυς της αναπνοής και έχει μεγάλο πλάτος τοποθετημένο εγκάρσια ώστε να διαχωρίζει τον θώρακα από την κοιλιά. Χάρη στο διάφραγμα τα όργανα της κοιλιάς, όπως το στομάχι, δεν έρχονται σε επαφή με τα όργανα του θώρακα (πνεύμονες, καρδιά).
Υπάρχει όμως μια φυσιολογική οπή στο διάφραγμα, διαμέσου της οποίας κατεβαίνει ο οισοφάγος από τον θώρακα προς την κοιλια όπου καταλήγει στην ένωσή του με το στομάχι.
Η διαφραγματοκήλη δημιουργείται όταν αυτή η οπή για κάποιο λόγο μεγαλώσει οπότε το διάφραγμα αδυνατεί να συγκρατήσει το στομάχι εντός της κοιλιάς, δηλαδή ο στόμαχος μετατοπίζεται προς τον θώρακα όπου πιέζει καρδιά και πνεύμονες. Υπάρχουν 4 στάδια διαφραγματοκήλης. Στο πιο προχωρημένο (4ο στάδιο) όλο το στομάχι βρίσκεται πλέον εντός του θώρακα όποτε μιλάμε για γιγάντια διαφραγματοκήλη.
Η κλινική εικόνα της διαφραγματοκήλης ποικίλει. Κάποιοι ασθενείς έχουν ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα, ενώ άλλοι εμφανίζονται με ποικίλα συμπτώματα, όπως πόνος ή κάψιμο στον θώρακα, δυσκολία στην κατάποση (αίσθημα ότι το φαγητό «κολλάει» στον θώρακα), πικρίλες στον λάρυγγα ή το στόμα, ακόμη και δυσπνοία, βήχα, ή ταχυκαρδία επειδή το στομάχι έχει μετατοπιστεί στον θώρακα και πιέζει την καρδιά και τα πνευμόνια.
Παρόμοια συμπτώματα έχει και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία είναι το πισωγύρισμα υγρών ή τροφών που βρίσκονται στο στομάχι, τα οποία μετακινούνται ανάστροφα (παλινδρομούν) προς τον θώρακα. Η διαφραγματοκήλη είναι πολύ συχνή αιτία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης γιατί η μετατόπιση του στομάχου προς τον θώρακα καταστρέφει την βαλβίδα που ενώνει τον οισοφάγο με το στομάχι, και επιπλέον μετακινεί και την ίδια την βαλβίδα στον θώρακα. Η βαλβίδα υπό φυσιολογικές συνθήκες βρίσκεται στην άνω κοιλία. Όταν δεν είναι κατεστραμμένη και λειτουργεί σωστά, συγκρατεί το περιεχόμενο του στομάχου ώστε αυτό να μην παλινδρομεί πίσω προς τον θωρακικό οισοφάγο.
Ασθενείς με διαφραγματοκήλη ή και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να αισθάνονται τα υγρά ή τροφές να ανεβαίνουν επάνω (μπορεί όμως και να μην το καταλαβαίνουν), και πολλές φορές έχουν άσχημη ανάσα, βήχα (συνήθως όταν ξαπλώνουν ή ξυπνούν), και βραχνάδα φωνής. Επίσης, μπορεί να προκληθεί οισοφαγίτιδα (κάνει αίσθημα καψίματος ή πόνου στον θώρακα), δηλαδή φλεγμονή οισοφάγου, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί με επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο οισοφάγου.
Ποια Είναι Η Θεραπεία Της Διαφραγματοκήλης;
Η θεραπεία της διαφραγματοκήλης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης και τα συμπτώματα που προκαλεί. Οι διαφραγματοκήλες δεν είναι όλες ίδιες, οπότε χωρίζονται σε 4 κατηγορίες σοβαρότητας I-IV). Άπαξ και δημιουργηθεί μια διαφραγματοκήλη δεν περνά μόνη της, Αντίθετα, το μέγεθός της και τα συμπτώματα ενδέχεται να χειροτερεύουν με το πέρασμα του χρόνου.
Σε ήπιες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει συντηρητικά, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση. Δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι μια μικρή διαφραγματοκήλη μπορεί να μεγαλώσει σταδιακά και να δημιουργήσει μια προχωρημένη κατάσταση. Ως εκ τούτου, είναι δόκιμο ο ασθενής να λαμβάνει γνώμη υπερ-εξειδικευμένου χειρουργού πεπτικού για την ορθή εκτίμηση της κατάστασής του.
Συντηρητική Αντιμετώπιση για τη Διαφραγματοκήλη
Για τους περισσότερους ασθενείς με ήπια συμπτώματα, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η φαρμακευτική αγωγή είναι αρκετές για να διαχειριστούν την πάθηση:
- Φαρμακευτική αγωγή:Συνήθως συνιστώνται φάρμακα όπως αντιόξινα ή αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) για τη μείωση της παραγωγής γαστρικού οξέος. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην ανακούφιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (την οποία προξενεί η χαλάρωση της βαλβίδας και η διαφραγματοκήλη), και μειώνουν τη φλεγμονή στον οισοφάγο.
- Αλλαγές στη διατροφή: Συνιστάται η αποφυγή τροφών που επιδεινώνουν τα συμπτώματα, όπως καφές, αλκοόλ, τηγανητά, πικάντικα φαγητά και εσπεριδοειδή. Η κατανάλωση μικρότερων και συχνότερων γευμάτων μειώνει την πίεση στο στομάχι.
- Διαχείριση βάρους: Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει την ενδοκοιλιακή πίεση και να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων.
- Αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ: Το κάπνισμα και το αλκοόλ καταστρέφουν σταδιακά την βαλβίδα στην ένωση του οισοφάγου με το στομάχι, επιτρέποντας στα γαστρικά υγρά να επιστρέψουν στον οισοφάγο.
- Αλλαγές στις συνήθειες ύπνου: Ανύψωση της κεφαλής του κρεβατιού κατά 10-15 εκ. βοηθά στην μείωση της παλινδρόμησης των οξέων κατά τη διάρκεια του ύπνου.
- Περιορισμός άσκησης: Η άρση βαρέων αντικειμένων ή η επίπονη σωματική δραστηριότητα και ασκήσεις μπορούν να επιδεινώσουν τη διαφραγματοκήλη.
Αν παρά τις αλλαγές αυτές τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται, ή στην περίπτωση που η διαφραγματοκήλη είναι μεγάλη ανεξάρτητα εάν ο ασθενής έχει σοβαρά συμπτώματα ή όχι, τότε χρειάζεται χειρουργική διόρθωση του προβλήματος.
Πότε Χρειάζεται Χειρουργική Επέμβαση Για Την Αντιμετώπιση της Διαφραγματοκήλης;
Όταν η διαφραγματοκήλη είναι μεγάλη χρειάζεται πάντα αντιμετώπιση με επέμβαση, ανεξάρτητα από το εάν έχει συμπτώματα ή όχι, γιατί αναμένεται ότι αργά ή γρήγορα θα μεγαλώσει και άλλο και ο ασθενής θα αναγκαστεί να ζητήσει χειρουργική θεραπεία με καθυστέρηση, άρα και σε πολύ πιο προχωρημένη κατάσταση. Επίσης, η επέμβαση είναι απαραίτητη όταν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης δεν μπορούν να ελεγχθούν με φάρμακα, ή τα φάρμακα δίδονται σε μέγιστη δόση για μεγάλο χρονικό διάστημα (medication dependency).
Η χειρουργική αντιμετώπιση καθίσταται αναγκαία σε περιπτώσεις που βρίσκεται έντονη οισοφαγίτιδα ή παρουσία οισοφάγου Barrett κατά τη γαστροσκόπηση, με στόχο την πρόληψη σοβαρότερων επιπλοκών, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου.Τέλος, χειρουργούνται οι διαφραγματοκήλες που αρχικά είναι περιορισμένες σε μέγεθος αλλά σε διαδοχικές εξετάσεις (γαστροσκόπηση, ή αξονική) μεγαλώνουν σε διαστάσεις.
Σε αρκετές περιπτώσεις ο ασθενής παρουσιάζεται με μικρή διαφραγματοκήλη οπότε αρχικά προτείνεται φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, όπως πχ η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Όταν όμως τα συμπτώματα αυτά δεν ελέγχονται επαρκώς και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς, τότε η επέμβαση κρίνεται απαραίτητη. Δηλαδή, σε μικρή διαφραγματοκήλη η επέμβαση χρειάζεται όταν ο ασθενής συνεχίζει να έχει πρόβλημα στην καθημερινότητά του παρά την φαρμακευτική αγωγή. Σημειώνεται ότι κάποιοι ασθενείς με μικρή διαφραγματοκήλη μπορεί να έχουν ούτως ή άλλως σοβαρά συμπτώματα, γιατί αυτά δεν ακολουθούν απαραίτητα τις διαστάσεις της κήλης.
Συνοψίζοντας, χειρουργική αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης συνιστάται όταν:
- Τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν βελτιώνονται με συντηρητική θεραπεία (φαρμακευτική αγωγή)
- Υπάρχουν επιπλοκές, όπως η χρόνια οισοφαγίτιδα ή έντονη οξεία οισοφαγίτιδα.
- Η διαφραγματοκήλη είναι μεγάλη ή παραοισοφαγική και υπάρχει κίνδυνος περίσφιξης του στομάχου.
Ποια Είναι Η Καταλληλότερη Μέθοδος Για Την Αντιμετώπιση Της Διαφραγματοκήλης;
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η διαφραγματοκήλη αντιμετωπίζονται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, είτε λαπαροσκοπικά είτε ρομποτικά. Στη λαπαροσκοπική μέθοδο εφαρμόζονται μικρές τομές, και στην Κλινική μας χρησιμοποιούμε τρισδιάστατη κάμερα και σύγχρονα εργαλεία με αυξημένη ευελιξία. Στη ρομποτική τεχνική χρησιμοποιούμε προηγμένη ρομποτική πλατφόρμα, όπως το σύστημα Da Vinci Xi. Η κλινική μας έχει υψηλή κατάρτιση στις ρομποτικές και στις λαπαροσκοπικές εφαρμογές, με τις οποίες πραγματοποιούμε την πολύ ειδική επέμβαση της εύκαμπτης θολοπλαστικής με την δική μας ελληνική μέθοδο, την οποία ονομάσαμε Tension-Free EER Technique (by Dr. Kechagias), η οποία αποκαθιστά πλήρως και αξιόπιστα την φυσιολογική ανατομία.
Και στις δύο περιπτώσεις πραγματοποιείται θολοπλαστική κατά Nissen (Nissen fundoplication), κατά την οποία το στομάχι επανατοποθετείται στη φυσιολογική του θέση στην κοιλιακή χώρα και δημιουργείται νέα αντιπαλινδρομική βαλβίδα, περιστρέφοντας τον θόλο του στομάχου γύρω από τον κατώτερο οισοφάγο. Στην δική μας πρακτική δίδουμε ιδιαίτερη προσοχή ώστε η νέα βαλβίδα που δημιουργούμε να είναι εύκαμπτη (floppy) ώστε να συγκρατεί μεν το περιεχόμενο του στομάχου, αλλά επίσης να μπορεί το φαγητό να κατεβαίνει εύκολα από το στομάχι στον οισοφάγο (να μην στενεύει η βαλβίδα). Είμαστε αντίθετοι με την συνήθη πρακτική στην χώρα μας όπου πιστεύεται ότι η βαλβίδα πρέπει να είναι ισχυρά καθηλωμένη με άκαμπτο τρόπο, γιατί ο πεπτικός σωλήνας είναι σε διαρκή κίνηση λόγω των περιστάλσεων
Επίσης, η τεχνική μας Tension-Free EER (Esophageal Extensive Release) αυξάνει κατά πολύ την ευκαμψία της επέμβασης γιατί παράγουμε αρκετά μεγαλύτερο τμήμα κοιλιακού οισοφάγου, ώστε αυτό το όργανο να κατεβαίνει άνετα και χαλαρά εντός της κοιλιακής κοιλότητας χωρίς να τραβάει το στομάχι προς το επάνω (αντίθετα η συνηθισμένη χειρουργική πρακτική στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό είναι να κατεβάσει ίσα ίσα ένα μικρό σχετικά τμήμα του οισοφάγου). Ο Δρ. Κεχαγιάς επινόησε την πρωτοποριακή Tension-Free EER αξιολογώντας στοιχεία ογκολογικής χειρουργικής (από την θητεία του το 2014 στο UMC της Ολλανδίας) τα οποία μετάφερε στην καλοήθη χειρουργική της διαφραγματοκήλης – παλινδρόμησης ώστε να διορθώνεται η ανατομία του πεπτικού συστήματος με φυσικό και εύκαμπτο τρόπο. Ασφαλώς, η τεχνική αυτή είναι ιδιαίτερη και απαιτεί υψηλή χειρουργική κατάρτιση και δεξιοτεχνία.
Συνδυάζεται η νέα τεχνική Tension-Free EER του Δρ. Κεχαγιά μα την εύκαμπτη θολοπλαστική (floppy);
Βεβαίως, και μάλιστα αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο. Η εύκαμπτη θολοπλαστική (floppy fundoplication) είναι μια τεχνική διαδεδομένη στις Σκανδιναβικές χώρες που δημιουργεί νέα βαλβίδα διατηρώντας την ευλυγισία του πεπτικού σωλήνα (σε αντίθεση με την σφιχτή θολοπλαστική που κυριαρχεί πατροπαράδοτα στην χώρα μας). Η θολοπλαστική είναι το τελευταίο μέρος της επέμβασης. Η νέα μέθοδος Tension-Free EER (Esophageal Extensive Release) του Δρ. Κεχαγιά προηγείται της εύκαμπτης θολοπλαστικής και δημιουργεί μεγαλύτερο μήκος οισοφάγου να κατέρχεται με άνεση από τον θώρακα στην κοιλιά χωρίς να «τραβάει» προς τα πάνω το στομάχι λόγω ανεπαρκούς μήκους. Η Tension-Free EER είναι προϋπόθεση της τέλειας και ευκίνητης θολοπλαστικής, και απαιτεί πολύ υψηλή δεξιότητα και επέμβαση με αρθρωτά ρομποτικά ή λαπαροσκοπικά εργαλεία εντός του θώρακα και της κοιλιάς, δια μέσω μόλις 4 πολύ μικρών οπών (μήκους 5-8 χιλιοστών) στην κοιλιά. Την τεχνική μας Tension-Free EER την ονομάζουμε επίσης HMD Floppy Fundoplication (High Mediastinal Dissection).
Ποια είναι η αναγνώριση της νέας τεχνικής του Δρ. Κεχαγιά;
Η επιδραστικότητα του Δρ. Κεχαγιά και των χειρουργικών του καινοτομιών του είναι γενικά γνωστή σε Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό επίπεδο με τις προσκεκλημένες ομιλίες του σε κορυφαία συνέδρια.
Πλέον υπάρχει Διεθνής αναγνώριση και της συγκεκριμένης τεχνικής Tension-Free EER, την οποία την έχει παρουσιάσει στην κεντρική ομιλία στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Χειρουργικής EDS του 2024 στο Πόρτο (Πορτογαλία). Η τεχνική έχει ήδη εγκριθεί για κεντρική παρουσίαση στο πιο γνωστό Πανευρωπαϊκό συνέδριο χειρουργικής οισοφάγου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθήσεων Οισοφάγου (ESDE 2025) στο Άμστερνταμ, καθώς και στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Χειρουργικής Κήλης (EHS 2025) στο Παρίσι. Η αναγνώριση της προσφοράς μας είναι πολύ σημαντική λαμβάνοντας υπόψη ότι η λαπαροσκοπική (ρομποτική μετέπειτα) επέμβαση θολοπλαστικής για διαφραγματοκήλη παρέμενε η ίδια τα τελευταία 30 έτη.
Τί εξειδίκευση χρειάζεται για την πραγματοποίηση επέμβασης Διαφραγματοκήλης;
Σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης (Γερμανία, Ελβετία) και της Σκανδιναβίας, η εξειδίκευση σε αυτές τις επεμβάσεις ανήκει σε χειρουργούς με επίσημο τίτλο ειδικότητας στην Χειρουργική Πεπτικού Συστήματος, σε αντίθεση με τον γενικότερο τίτλο “Γενικής Χειρουργικής” που επικρατεί στις περισσότερες μεσογειακές χώρες και την Ελλάδα. Στην χώρα μας δεν υφίσταται ακόμη η υπερ-ειδικότητα «Χειρουργικής Πεπτικού». Όσον αφορά την δική μας πρακτική ο Δρ. Κεχαγιάς διαθέτει τον τίτλο χειρουργικής ειδικότητας «Χειρουργικής Πεπτικού» από το Φινλανδικό κράτος, έχοντας μάλιστα λάβει την 1η θέση στις εθνικές εξετάσεις.
Στο δικό μας κέντρο εφαρμόζεται η εύκαμπτη θολοπλαστική (floppy), αποφεύγοντας υπερβολική σύσφιξη του οισοφάγου που μπορεί να προκαλέσει δυσφαγία. Επιπλέον, έχουμε υιοθετήσει καινοτόμες τεχνικές αυξημένης ευκαμψίας, όπως η μέθοδος “EER” (“Extensive Esophageal Release”), που αναπτύχθηκε και εφαρμόζεται από τον Δρ. Κεχαγιά στο Metropolitan General.
Είναι Απαραίτητη Η Χρήση Πλέγματος;
Υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τη χρήση πλέγματος στη χειρουργική αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης. Η παραδοσιακή μέθοδος υποστηρίζει την τοποθέτησή του σε κάθε περιστατικό χωρίς εξατομίκευση, ενώ η πιο σύγχρονη αντίληψη τάσσεται υπέρ της αποφυγής του, όπου αυτό είναι εφικτό. Πολλές χώρες πλέον προτείνουν τη μη χρήση πλέγματος, καθώς αποτελεί ξένο σώμα που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα όταν έρχεται σε επαφή με τον ευαίσθητο ιστό του οισοφάγου.
Στις σκανδιναβικές χώρες, δίνεται έμφαση σε μια τεχνική που διατηρεί τη φυσική κινητικότητα του στομάχου και του οισοφάγου, μειώνοντας την τάση στα όργανα και καθιστώντας περιττή τη χρήση πλέγματος. Αν και η προσθήκη του κατά τη διάρκεια της επέμβασης είναι απλή από τεχνικής άποψης, η εμπειρία από χώρες με προηγμένη εξειδίκευση, όπως η Σκανδιναβία και η Ολλανδία, έχει δείξει ότι δεν προσφέρει επιπλέον πλεονεκτήματα στον ασθενή. Αντίθετα, νεότερες μελέτες και κλινικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να ενέχει κινδύνους, όπως η διάβρωση του οισοφάγου, γεγονός που οδήγησε στη σταδιακή εγκατάλειψη της χρήσης του.
Στην κλινική μας τοποθετούμε πλέγμα σε ειδικές περιπτώσεις κρίνοντας από το περιστατικό, άσχετα εάν η τοποθέτηση είναι το πιο εύκολο σημείο της επέμβασης με διάρκεια περίπου 10 λεπτά.
Τι Αποτελέσματα Έχει Η Επέμβαση; – Πλεονεκτήματα Ελάχιστα Επεμβατικής Θολοπλαστικής
Η ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική ή ρομποτική εύκαμπτη θολοπλαστική έχει μικρότερες τομές και μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο ενώ επιτυγχάνεται ταχεία ανάρρωση, με την προϋπόθεση ότι η διαδικασία πραγματοποιείται με υψηλές προδιαγραφές, ενώ εξασφαλίζεται μειωμένος κίνδυνος επιπλοκών και πιο αποτελεσματική αποκατάσταση της λειτουργίας του οισοφάγου.
Με την ειδική μέθοδό μας Tension-Free EER, ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί και να σιτιστεί σύντομα μετά την επέμβαση, ενώ συνήθως επιστρέφει στο σπίτι μέσα σε 24 ώρες, χωρίς να χρειάζεται ισχυρά παυσίπονα (αρκετοί ασθενείς μας δεν έχουν λάβει καν παυσίπονα). Η επιστροφή στην εργασία γίνεται σε 3 έως 7 ημέρες, ανάλογα με τη φύση της.
Ακολούθως από την επέμβαση, συστήνεται ήπια διατροφή για τις πρώτες δύο εβδομάδες και αποφυγή άρσης μεγάλου βάρους για περίπου τρεις μήνες, καθώς η έντονη σωματική καταπόνηση αυξάνει την πίεση στην περιοχή της επέμβασης. Ήπια γυμναστική επιτρέπεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, συστήνεται η διατήρηση ενός σταθερού σωματικού βάρους στο πλαίσιο μιας γενικότερης υγιούς διαβίωσης.
Γιατί να Επιλέξετε Εμάς;
Ο Δρ. Αριστοτέλης Κεχαγιάς, Εξειδικευμένος Χειρουργός Πεπτικού και Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής της Κλινικής Ρομποτικής & Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού & Ενδοκρινών του Metropolitan General, διαθέτει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στην προηγμένη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική. Έχει εκπαιδεύσει δεκάδες χειρουργούς σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες σε επεμβάσεις προηγμένης λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής όπου καλείται να πραγματοποιεί επεμβάσεις αναφοράς (state of the art surgery). Έχει θητεύσει σε κορυφαία κέντρα του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Τάμπερε στη Φινλανδία, και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία..
Στην κλινική μας, η χειρουργική αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης και της παλινδρόμησης πραγματοποιείται με βάση τις υψηλότερες προδιαγραφές των Ελάχιστα Επεμβατικών Τεχνικών των Σκανδιναβικών χωρών (Φινλανδία). Η προσέγγισή μας βασίζεται στην Εύκαμπτη Θολοπλαστική (“Floppy Restoration”), με την προσθήκη της νέας καινοτόμου μεθόδου που εισήγαγε ο Δρ. Κεχαγιάς Tension-Free EER (Esophageal Extensive Release) που διατηρεί την κινητικότητα του στομάχου και του οισοφάγου, αποτρέποντας επιπλοκές όπως η δυσφαγία και οι υποτροπές.
Πλεονεκτήματα Που Προσφέρουμε
✔ Εξειδίκευση και Καινοτομία
Η εμπειρία του Δρ. Κεχαγιά στην προηγμένη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική διασφαλίζει επεμβάσεις υψηλής ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, βασισμένες στα διεθνή πρότυπα και στις δικές μας καινοτομίες (σημ. πριν την δική μας νέα τεχνική δεν έχει υπάρξει άλλη καινοτομία στην χειρουργική διαφραγματοκήλης από τις αρχές της δεκαετίας ’90).
✔ Σύγχρονες Χειρουργικές Τεχνικές
Εφαρμόζουμε την τεχνική Floppy Restoration κατόπιν πλήρους απελευθέρωσης του οισοφάγου με την ελληνική Tension-Free EER, εξασφαλίζοντας τη φυσική ευκαμψία της αντιπαλινδρομικής βαλβίδας, αποφεύγοντας συχνά σφάλματα όπως η υπερβολική σύσφιξη του οισοφάγου.
✔ Ταχεία Ανάρρωση & Ελάχιστος Πόνος
Χάρη στη λαπαροσκοπική και ρομποτική τεχνολογία, ο ασθενής τρέφεται κανονικά λίγες ώρες μετά την επέμβαση, ενώ επιστρέφει στο σπίτι του εντός 24 ωρών και στην εργασία του μέσα σε λίγες ημέρες.
✔ Εξατομικευμένη Φροντίδα & Ολοκληρωμένη Υποστήριξη
Παρέχουμε εξατομικευμένη προσέγγιση σε κάθε ασθενή, από τη διάγνωση έως την πλήρη ανάρρωση, προσφέροντας ιατρική καθοδήγηση και μετεγχειρητική παρακολούθηση.
Με πρωτοποριακή χειρουργική προσέγγιση, προηγμένη τεχνολογία και διεθνή εμπειρία, η ομάδα μας εξασφαλίζει άριστα αποτελέσματα στη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και της διαφραγματοκήλης.