Επέμβαση Κύστης Κόκκυγα με LASER (τεχνική FiLaC): ανώδυνη με άμεση αποκατάσταση

Η κύστη κόκκυγα είναι μια πάθηση του δερματος και των μαλακών ιστών στην περιοχή του κόκκυγα ανάμεσα στους γλουτούς (στην “ουρά”). Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από την παγίδευση τριχών στους μαλακούς ιστούς κάτω από το δέρμα και εντός μίας κύστης, δηλαδή μέσα σε ένα σάκκο με ινώδες τοίχωμα. Λόγω του χρόνιου ερεθισμού η κύστη κόκκυγα σταδιακά επεκτείνεται κάτω από το δέρμα δημιουργώντας ξεχωριστές επικοινωνίες σαν τούνελ καλυμμένες με ινώδη ιστό (συρίγγια). Η βαθμιαία ανάπτυξη της κύστης κόκκυγα μπορεί να μην γίνει αντιληπτή από τον ασθενή για αρκετό καιρό μέχρι κάποιο συρίγγιο να διαβρώσει σε κάποιο σημείο το δέρμα ώστε να γίνει εμφανές. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η κύστη κόκκυγα παρουσιάζεται κατευθείαν με απόστημα. Οι ασθενείς που εμφανίζονται με συρίγγιο της κύστης κόκκυγα μπορεί να μην πονούν καθόλου ή να παρουσιάζουν ήπιο ή μέτριο πόνο. Επίσης το συρίγγιο μπορεί να είναι στεγνό, ή να εκκρίνει υγρό. Τα συρίγγια αυτά έχουν την τάση να παρουσιάζουν αυξομείωση των διαστάσεων τους ή να προκαλέσουν απόστημα κύστης κόκκυγα εάν επιμολυνθούν, οπότε πρέπει να αντιμετωπίζονται με LASER το συντομότερο δυνατό.

Η παλαιότερη ανοικτή τεχνική (με νυστέρι) έχει σοβαρά μειονεκτήματα όπως ο έντονος μετεγχειρητικός πόνος και ένα μεγάλο χάσμα ιστού σαν κρατήρας με βραδεία και επώδυνη επούλωση. Η φροντίδα του τραύματος του ανοικτού χειρουργείου θέτει σημαντικούς περιορισμούς στον ασθενή και την οικογένειά του. Αντίθετα, η πλέον σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγα είναι η Ελάχιστα Επεμβατική Τεχνική με Laser (FiLaC Technique). Η τεχνική με Laser έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα βάσει των οποίων η χρήση ανοικτού χειρουργείου θα έπρεπε να έχει εκλείψει. Το Laser βασίζεται σε συσκευή κυκλοτερούς εκπομπής συμπυκνωμένου φωτός και εύκολα καταστρέφει την κύστη κόκκυγα χωρίς να αφήσει τραύμα. Δηλαδή το Laser εισέρχεται σε όλες τις κοιλότητες και στα συρίγγια που αποτελούν την κύστη κόκκυγα και τα αδρανοποιεί, ενώ παράλληλα διατηρείται το παρακείμενο δέρμα αποφεύγοντας τη δημιουργία «κρατήρα».

Πιο συγκεκριμένα τα οφέλη της τεχνολογίας Laser συνοψίζονται στα εξής:
Η επέμβαση είναι πολύ σύντομη, αναίμακτη και ανώδυνη.

  • Δεν δημιουργείται χειρουργικό τραύμα.
  • Δεν χρειάζεται κανένα παυσίπονο μετά το χειρουργείο.
  • Ο ασθενής επιστρέφει στην φυσιολογική καθημερινότητά του αμέσως μετά την επέμβαση σαν να μην έγινε τίποτα.
  • Η αποκατάσταση της θεραπευμένης περιοχής είναι ταχεία και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.
  • Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.

Η κύστη κόκκυγα είναι από τις πιο συχνές νόσους και ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους, κυρίως νέους, λόγω της αύξησης της καθιστικής ζωής. Η επέμβαση κύστης κόκκυγα με Laser (FiLaC Technique) είναι η πιο σύγχρονη εκδοχή θεραπείας αφού έχει τις ιδιότητες που επιζητεί ο μοντέρνος άνθρωπος: είναι γρήγορη, ανώδυνη, με ταχεία αποκατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μορφή, το μέγεθος και η εντόπιση της κύστης κόκκυγα διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Συνεπώς, η εμπειρία του χειρουργού είναι καθοριστικός παράγοντας για ένα επιτυχημένο χειρουργείο, όπως και η ποιότητα της συσκευής Laser που χρησιμοποιείται. Η τεχνική FiLaC προέρχεται από την Ιταλία, η οποία είναι πρωτοπόρος χώρα στις μοντέρνες τεχνικές θεραπείας κύστης κόκκυγα και αιμορροϊδοπάθειας.

Για εκτενέστερη ενημέρωση για την θεραπεία της κύστης κόκκυγα πατήστε εδώ.
Για συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις που αφορούν την επέμβαση Laser πατήστε εδώ.

 

Γιατί σε εμάς;
Ο Dr Αριστοτέλης Κεχαγιάς MD PhD FACS είναι κάτοχος δύο τίτλων ειδικότητας χειρουργικής και έχει επιτελέσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων LASER για θεραπεία κύστης κόκκυγα και αιμορροϊδοπάθειας στο εξωτερικό (Φινλανδία και Ιταλία) και στην Ελλάδα. Επίσης έχει μετεκπαιδευτεί στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές χειρουργικής κύστης κόκκυγα και πρωκτού σε κορυφαία κέντρα του εξωτερικού, μεταξύ αυτών το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Tor Vergata της Ρώμης υπό του καθηγητού Pierpaolo Sileri (νυν υφυπουργός υγείας, γερουσιαστής, και καθηγητης χειρουργικής στο Παν. Νοσ. San Rafaelle του Μιλάνου). Το ιατρείο μας είναι κέντρο αναφοράς και συνεισφέρει ενεργά στην διεθνή κλινική έρευνα της χειρουργικής LASER η οποία πραγματοποιείται σε προσωπική συνεργασία με τον κ. Sileri και τις ομάδες των Πανεπιστημίων Tor Vergata (Rome) και San Rafaelle (Milano).

Με τον φίλο Καθηγητή Χειρουργικής, Γερουσιαστή, Υφυπουργό Υγείας Pierpaolo Sileri στο κτήριο της Ιταλικής γερουσίας (2019).
Με την ομάδα του Καθηγητού Sileri στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Tor Vergata (Ρώμη 2019).