Χειρουργική Θυρεοειδούς/Παραθυρεοειδών Άνευ Ουλής: η τεχνική TOETVA

Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Θυρεοειδούς – Παραθυρεοειδών Αδένων

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα και των παραθυρεοειδών αδένων που χρειάζονται επέμβαση είναι όλο και πιο συχνές, κυρίως λόγω της αύξησης των προληπτικών εξετάσεων και των υπερηχογραφημάτων.

Η διαδεδομένη μέχρι σήμερα χειρουργική τεχνική για αφαίρεση θυρεοειδούς είναι το κλασσικό ανοικτό χειρουργείο το οποίο πραγματοποιείται με μία εγκάρσια τομή του δέρματος του λαιμού, η επονομαζόμενη «τομή Kocher», που έχει διατηρηθεί απαράλλαχτη για πάνω από 130 χρόνια, από την δεκαετία του 1880. Δηλαδή, η σημερινή χειρουργική θυρεοειδούς πραγματοποιείται μαζικά με την τομή δέρματος που εισήγαγε ο πρωτοπόρος για τα δεδομένα του 19ου αιώνα Ελβετός χειρουργός Emil Theodor Kocher (γεν. 1841 – θαν. 1917), τομή που ακολουθείται πιστά από τους «ανοικτούς» χειρουργούς θυρεοειδούς. Ομοίως, για την χειρουργική παραθυρεοειδών χρησιμοποιούνται ανοικτές τομές στον τράχηλο. Ακόμα και οι καταχρηστικά «βαφτισμένες» ως «ελάχιστα επεμβατικές» μέθοδοι θυρεοειδεκτομής – παραθυρεοειδεκτομής (MIPS, MIVAT, κτλ) στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν ως δίοδο ανοικτή τομή στο δέρμα του λαιμού και μάλιστα σε ευδιάκριτο σημείο. Οπότε, εν έτη 2022 η επιλογή του ασθενούς περιορίζεται σε ανοικτό χειρουργείο με ουλή σε σημείο του σώματος που παρατηρείται από όλους.

Αντίθετα, εδώ και 30 χρόνια η χειρουργική των οργάνων της κοιλιάς εξελίχθηκε από τις μεγάλες ανοικτές τομές στις πολύ μικρές τομές της λαπαροσκοπικής χειρουργικής (Ελάχιστα Επεμβατική – keyhole surgery), δηλαδή με ριζικά μειωμένο τραύμα σε σχέση με τις παλαιότερες ανοικτές τομές.

Λύση σε αυτό το παράδοξο πρόβλημα της στασιμότητας της χειρουργικής Θυρεοειδούς – Παραθυρεοειδών, δηλαδή της χρήσης τομών και τεχνικών του 19ου αιώνα στον τράχηλο του σύγχρονου ασθενούς, ήρθε να δώσει η Ελάχιστα Επεμβατική Διαστοματική Χειρουργική Θυρεοειδούς – Παραθυρεοειδών, η μοναδική στον κόσμο τεχνική Άνευ Δερματικής Ουλής, η τεχνική TOETVA.

 

Ακολουθεί συνέντευξη του Dr. Αριστοτέλη Κεχαγιά MD PhD FACS, κατόχου 2 τίτλων χειρουργικής ειδικότητας, Εξειδικευμένου στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων και Πεπτικού.

 

Γιατρέ, είναι δυνατόν να υπάρχει επέμβαση στον Θυρεοειδή ή στους Παραθυρεοειδείς χωρίς ουλή στο δέρμα; Χρειάζεται μια τέτοια επέμβαση;

Η χειρουργική θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών πλέον μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια χωρίς καμία απολύτως τομή στο δέρμα του ασθενούς, χωρίς πόνο, και με άμεση αποκατάσταση, χάρη στην πραγματικά ελάχιστα επεμβατική τεχνική TOETVA. Η TOETVA είναι η μοναδική μέθοδος που δεν έχει ουλή στο δέρμα. Οι υπόλοιπες τεχνικές, όποια ονομασία και να έχουν, πάντα χρησιμοποιούν ουλή μπροστά στην λαιμό.

Όλοι ξέρουμε ότι οι κλασσικές επεμβάσεις γίνονται με τομή στον τράχηλο του ασθενούς που όσο καλά και να ραφτεί αφήνει ουλή στο πιο ευδιάκριτο σημείο. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται για μήνες με ακριβές επουλωτικές αλοιφές στην προσπάθειά τους να μειώσουν ένα σημάδι το οποίο όμως είναι καταδικασμένοι να φέρουν για όλη τους την ζωή. Αυτό το αισθητικό μειονέκτημα αποτελεί πρόβλημα για την πλειοψηφία των ασθενών, για άλλους πιο λίγο και για άλλους πιο πολύ. Εξυπακούεται ότι ο σύγχρονος άνθρωπος ενδιαφέρεται όχι μόνο για το ιατρικό κομμάτι αλλά και για το εμφανισιακό αποτέλεσμα. Η TOETVA απευθύνεται σε αυτούς τους ασθενείς που απαιτούν την απόλυτη καλαισθησία, ή στους οποίους η ουλή στον λαιμό μπορεί εν δυνάμει να δημιουργήσει μικρό ή μεγάλο ψυχολογικό πρόβλημα ή αλλαγή καθημερινών συνηθειών ώστε να αποκρύπτεται το σημάδι από τα βλέμματα άλλων ανθρώπων. Αυτό μπορεί να αφορά έναν καθημερινό άνθρωπο τον οποίον τον απωθεί η ιδέα της δερματικής ουλής μπροστά στον λαιμό, ή μία γυναίκα ή έναν άνδρα που έχουν σαν επάγγελμα το modelling, τον αθλητισμό, το τραγούδι ή το θέαμα. Στο ιατρείο μας πιστεύουμε ακράδαντα ότι η σύγχρονη χειρουργική οφείλει να δώσει την επιλογή επέμβασης άνευ δερματικής ουλής σε αυτούς που την επιθυμούν.

 

Γιατρέ, πώς επιτυγχάνεται η TOETVA χωρίς να ανοιχθεί το δέρμα; Γιατί δεν την εφαρμόζουν κλασσικοί χειρουργοί θυρεοειδούς;

Η TOETVA χρησιμοποιεί την προηγμένη λαπαροσκοπική τεχνολογία. Αυτό αποτελεί κώλυμα για την πλειοψηφία των χειρουργών θυρεοειδούς οι οποίοι είναι μονοδιάστατα εκπαιδευμένοι στην ανοικτή χειρουργική. Δηλαδή, σχεδόν όλοι οι χειρουργοί θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών δεν έχουν την παραμικρή λαπαροσκοπική εκπαίδευση οπότε είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν χειρουργική άνευ ουλής οπότε για αυτό και μόνο αντιτίθενται σε αυτήν. Αντίθετα, επιλεγμένοι χειρουργοί θυρεοειδούς που έχουν υψηλή λαπαροσκοπική κατάρτιση μπορούν να προσφέρουν τα πλεονεκτήματα της TOETVA στους ασθενείς τους. Το σωστό είναι ένας χειρουργός που «καταπιάνεται» με την χειρουργική συγκεκριμένου οργάνου να κατέχει όλες τις τεχνικές και να προσφέρει στον ασθενή την καλύτερη δυνατή λύση, και όχι την μία και μοναδική που γνωρίζει να διενεργεί ο ίδιος. Συγκεκριμένα, ένας χειρουργός που διενεργεί TOETVA έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό ανοικτών επεμβάσεων θυρεοειδούς και λαπαροσκοπικών επεμβάσεων κοιλιάς. Το αντίστροφο δεν υφίσταται, δηλαδή ανοικτός χειρουργός θυρεοειδούς δεν μπορεί να προσφέρει τα πλεονεκτήματα της TOETVA.

Η TOETVA είναι διαστοματική τεχνική, και επιτυγχάνεται μέσω τριών μικροσκοπικών οπών εντός του στόματος. Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, η TOETVA δεν έχει πόνο και η αποκατάσταση είναι άμεση.

 

Η TOETVA μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς;

Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να ζητήσουν την τεχνική TOETVA διότι αυτή έχει εφαρμογή σε περιπτώσεις όζων θυρεοειδούς, πολυοζώδους βρογχοκήλης, διαφόρων θυρεοειδοπαθειών, μικροκαρκινομάτων θυρεοειδούς και αδενωμάτων παραθυρεοειδων. Τα προσεχή χρόνια θα αυξηθούν οι ενδείξεις της τεχνικής και σε ασθενείς με μεγαλύτερους καρκίνους θυρεοειδούς. Χρειάζεται ενδελεχής έλεγχος στο ιατρείο ώστε να βεβαιωθεί ότι ο ασθενής μπορεί να είναι υποψήφιος για TOETVA.

 

Είναι η TOETVA ασφαλής;

Βεβαίως, αλλιώς δεν θα ήταν σε χρήση. Η ασφάλεια της TOETVA έχει αποδειχθεί σε μεγάλες έρευνες μεταναλύσεων όπως για παράδειγμα η πρόσφατη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουτρέχτης της Ολλανδίας στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Endocrinology (2021).

Στην TOETVA χρησιμοποιείται λαπαροσκοπικός νευροδιεγέρτης για την διατήρηση των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων όπως στην ανοικτή χειρουργική. Επίσης, η λαπαροσκοπική θέαση είναι πολύ ανώτερη της ανοικτής χειρουργικής λόγω της μεγέθυνσης δια της βιντεοκάμερας, και ακόμα καλύτερη όταν χρησιμοποιείται βιντεοκάμερα με τεχνολογία 3D όπως αυτή που διαθέτουμε στο Metropolitan General. Έτσι, αναγνωρίζονται ασφαλώς και διατηρούνται οι παραθυρεοειδείς αδένες, όπως και τα υπόλοιπα λεπτά ανατομικά στοιχεία. Χρησιμοποιούνται εργαλεία διατομής ιστών υψηλής τεχνολογίας και ακρίβειας όπως λαπαροσκοπικό ψαλίδι υπερήχων (Harmonic HD 1000i Shears, Ethicon) και συσκευή προηγμένης διπολικής ενέργειας (LigaSure™ Maryland Laparoscopic Sealer/Divider with Nano-coating, Covidien-Medtronic). Τέλος, εγγύηση για την ασφάλεια είναι όταν πραγματοποιείται από χειρουργό με εμπειρία στον θυρεοειδή σε συνδυασμό με υψηλή κατάρτιση στην προηγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική.

 

Για να μεταβείτε στα κεντρικά άρθρα χειρουργικής θυρεοειδούς παραθυρεοειδών πατήστε εδώ.

Δείτε video στο youtube σχετικά με την TOETVA πατώντας εδώ

 

Γιατί σε εμάς;

O Dr. Αριστοτέλης Κεχαγιάς έχει 2 τίτλους χειρουργικής ειδικότητας (Γενική Χειρουργική – Ελλάδα, Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων και Πεπτικού – Φινλανδία) και είναι υπερεξειδικευμένος σε ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές χειρουργικής ενδοκρινών αδένων. Έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών στην Φινλανδία, Ολλανδία, Σουηδία (Καρολίνσκα), και στην Ελλάδα. Ο Dr. Κεχαγιάς έχει εκπαιδευτεί στην τεχνική TOETVA από τους πρωτοπόρους καθηγητές ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής θυρεοειδούς κους Menno Vriens και Inne Borel Rinkes από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουτρέχτης (Ολλανδία). Πραγματοποιεί την τεχνική TOETVA στην Ελλάδα, κυρίως στο νοσοκομείο Metropolitan General με τεχνολογία 3D.

Ακολουθούν ενημερωτικά video:

Βίντεο συνέντευξης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» για την TOETVA:

Βίντεο με ενημερωτική συζήτηση μεταξύ Dr. Κεχαγιά και καθηγητή M.Vriens σχετικά με την TOETVA:

Αριστοτέλης Κεχαγιάς MD PhD FACS – Ελάχιστα Επεμβατική Ενδοκρινών Αδένων
Ενδοσκοπική Επέμβαση Θυρεοειδούς Άνευ Δερματικής ουλής.
TOETVA -Thyroid Scarless Surgery
Με τον φίλο καθηγητή Ρομποτικής Χειρουργικής Θυρεοειδούς, M.Vriens.
Επιστημονική συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο UMC Utrecht της Ολλανδίας.