30ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοσκοπικής Χειρουργικής: παρουσίαση των νέων μας τεχνικών

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ενδοσκοπικής Χειρουργικής (EAES – European Association of Endoscopic Surgery) αποτελεί τον πιο έγκυρο οργανισμό της ηπείρου μας για την προώθηση της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής. Το πρόσφατο 30ο συνέδριο της εταιρείας διεξήχθει στην Καρακοβία της Πολωνίας (5-8 Ιουλίου 2022) με ιδιαίτερη επιτυχία, και μας έδωσε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά στο διεθνές κοινό την καινούρια τεχνική μας για την αφαίρεση οπισθοπεριτοναϊκών όγκων (καρκίνων) νεφρού με 3 μόνο μικρές οπές και διάσωση του υπόλοιπου υγιούς νεφρικού παρεγχύματος.

Η πρωτοποριακή ελάχιστα επεμβατική οπίσθια “Οπισθοπεριτοναϊκή Μερική Νεφρεκτομή 3 μικρών οπών (ΕΕΟΟΜΝ)” επινοήθηκε και διενεργήθηκε για πρώτη φορά από τον υπογράφοντα το φθινόπωρο του 2021 στο νοσοκομείο Metropolitan General με χρήση τεχνολογίας 3D, με σκοπό την ασφάλεια και την άμεση αποκατάσταση του ασθενούς. Η τεχνική αυτή βασίστηκε στην τεχνογνωσία μας από την οπισθοπεριτοναϊκή αφαίρεση ευμεγέθων όγκων επινεφριδίου με την PRA (οπίσθια οπισθοπεριτοναϊκή επινεφριδεκτομή 3 μικρών οπών) και με το δεδομένο ότι ο νεφρός ανήκει στο ίδιο ανατομικό διαμέρισμα με το επινεφρίδιο (οπισθοπεριτοναϊκός χώρος). Η ΕΕΟΟΜΝ παρέχει άμεση πρόσβαση στον νεφρό γιατί διενεργείται με 3 μικρές οπές πίσω στην μέση, εκεί ακριβώς όπου βρίσκεται το όργανο. Αντίθετα, οι υπάρχουσες κοινότυπες τεχνικές (πχ. λαπαροσκοπική – ρομποτική διαπεριτοναϊκή μέθοδος) διενεργούνται από το πρόσθιο ή το πλάγιο της κοιλίας και χρειάζονται 4-5 τομές για πιο πολλά εργαλεία, επειδή πρέπει πρώτα να μετακινήσουν όλα τα όργανα της κοιλιάς μέχρι να φθάσουν πίσω πίσω στο οπισθοπεριτόναιο όπου βρίσκεται ο νεφρός. Αυτό αυξάνει τον κινδυνο αιμορραγίας, επιπλοκών, και επανεπέμβασης (πχ. λόγω διάτρησης σπλάγχνου) και τον χρόνο μετεγχειρητικής αποκατάστασης.

Εκτός από την εντελώς καινούρια ελληνική τεχνική ΕΕΟΟΜΝ είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να σχολιάσουμε με έγκριτους συναδέλφους τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική θυρεοειδούς άνευ δερματικής ουλής (TOETVA) καθώς και τεχνικά θέματα που αφορούν την λαπαροσκοπική χειρουργική παχυσαρκίας με την μέθοδο του mini-bypass.

Η παρουσίαση της νέας μας τεχνικής βρίσκεται πλέον στην βιβλιοθήκη της EAES Academy για διδακτικούς σκοπούς (2η φώτο κάτω).

Έγκυρη ενημέρωση για τις νέες τεχνικές θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας στην ενότητα των επεμβάσεων.

Επίσης σχετικό άρθρο στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: https://www.protothema.gr/ugeia/article/1266551/parousiasi-neas-heirourgikis-tehnikis-afairesis-ogon-nefrou-sto-paneuropaiko-sunedrio-endoskopikis-heirourgikis-eaes/?utm_source=rss

Με τους φίλους καθηγητές χειρουργικής ανωτέρου πεπτικού, παχυσαρκίας, ενδοκρινών, Γ. Στόοτ, Ρ.Χίλλεγκαρσμπεργκ, Σ.Γιζμπερτς.
Με τους φίλους καθηγητές χειρουργικής ανωτέρου πεπτικού, παχυσαρκίας, ενδοκρινών, Γ. Στόοτ, Ρ.Χίλλεγκαρσμπεργκ, Σ.Γιζμπερτς.
Με τον φίλο καθηγητή χειρουργικής παχυσαρκίας Έρικ ωαν ντε Μπροκ.
Με τον φίλο καθηγητή χειρουργικής παχυσαρκίας Έρικ βαν ντε Μπροκ.
Με τον μέντορά μου, φίλο καθηγητή ρομποτικής χειρουργικής ανωτέρου πεπτικού Ρίτσαρντ βαν Χίλλεγκερσμπεργκ.
Με τον μέντορά μου, φίλο καθηγητή ρομποτικής χειρουργικής ανωτέρου πεπτικού Ρίτσαρντ βαν Χίλλεγκερσμπεργκ.

Share your thoughts