17ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενδοσκοπικής Χειρουργικής – Ενημέρωση

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενδοσκοπικής Χειρουργικής στην Βαρκελώνη (24-27.11.2021). Μετά από καιρό – και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της επιδημίας Covid-19 – διοργανώθηκε η συνάντηση δια ζώσης, δίνοντας την δυνατότητα να γίνουν οι επιστημονικές ομιλίες με φυσική παρουσία και να πραγματοποιηθούν συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ χειρουργών κορυφής στον τομέα της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής. Το ιατρείο μας παραμένει στην πρώτη γραμμή των διεθνών επιστημονικών δρώμενων. Η δική μας παρουσία αφορούσε την παρουσίαση για πρώτη φορά στο διεθνές κοινό της δικής μας τροποποίησης της τεχνικής της “PRA” ή αλλιώς της Ελάχιστα Επεμβατικής Οπίσθιας Οπισθοπεριτοναϊκής Αφαίρεσης Επινεφριδίου (Posterior Retroperitoneoscopic Adrenalectomy).

Η αρχική PRA δημιουργήθηκε από τον καθηγητή κ. Walz (Έσσεν, Γερμανία) ως η πιο προηγμένη τεχνική αφαίρεσης επινεφριδίου, ανώτερη δηλαδή της κοινότυπης πλάγιας ή πρόσθιας λαπαροσκοπικής επινεφριδεκτομής. Δηλαδή, η αρχική PRA είναι η ίδια μία πρωτοπόρος τεχνική διότι με την χρήση ελάχιστα επεμβατικής τεχνολογίας (με 3 μικροσκοπικές τομές) πραγματοποιείται η επέμβαση αποκλειστικά στον ανατομικό χώρο του οπισθοπεριτόνεου (το επινεφρίδιο είναι οπισθοπεριτοναϊκό όργανο και βρίσκεται στο πίσω μέρος της κοιλιάς, περίπου στην μέση), χωρίς να πειραχθούν τα κοιλιακά όργανα όπως στην κοινή λαπαροσκοπική. Η PRA προϋποθέτει υψηλή τεχνική κατάρτιση και γνώση, οπότε λίγοι χειρουργοί παγκοσμίως την πραγματοποιούν ακολουθώντας ακριβώς το πρώτυπο του Καθηγητή Walz χωρίς καμία τροποποίηση. Βέβαια, αρκετοί χειρουργοί συναντούν δυσκολία (είτε με την PRA, είτε με την κοινότυπη λαπαροσκοπική μέθοδο) σε περίπτωση αφαίρεσης μεγάλου όγκου του επινεφριδίου λόγω του περιορισμένου χώρου στην περιοχή του επινεφριδίου προξενώντας ακούσιο θριματισμό του όγκου ή καταλήγοντας σε μετατροπή σε ανοικτή επέμβαση.

Η ομιλία μας στο 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο κοινοποίησε video με την πρώτη τροποποίημένη εκδοχή της PRA ώστε να είναι δυνατόν να αφαιρούνται και ευμεγέθεις όγκοι του επινεφριδίου πλήρως και αυτούσιοι χωρίς περιορισμό. Η τροποποίηση της PRA επινοήθηκε και εισήχθε από τον χειρουργό Dr. Αριστοτέλη Κεχαγιά MD PhD FACS αρχικά σε Φινλανδούς ασθενείς με μεγάλους όγκους του επινεφριδίου με αποτέλεσμα και αυτοί οι ασθενείς να ευνοηθούν από τα προτερήματα της ελάχιστα επεμβατικής οπισθοπεριτοναϊκής επινεφριδεκτομής (ασφάλεια, ελάχιστος εώς καθόλου πόνος, νοσηλεία μικρότερη των 24h, άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα, κ.α.). Η τεχνική ονομάζεται “Space-Sparing Left-Handed Medial Dissection” (SS-LHMD) by Dr. Kechagias και εφαρμόζεται πλέον και σε Έλληνες ασθενείς οι οποίοι θέλουν να αποφύγουν τους κινδύνους της κοινότυπης λαπαροσκοπικής μεθόδου (η οποία πρέπει να μετακινήσει τα άλλα κοιλιακά όργανα για να φθάσει στο επινεφρίδιο), που περιλαμβάνουν χειρουργικές επιπλοκές όπως αιμορραγία ή τραυματισμό άλλου κοιλιακού οργάνου ή μετατροπή σε ανοικτό χειρουργείο. Η SS-LHMD είναι ιδιαίτερα καινοτόμος και εξαλείφει το μειονέκτημα του περιορισμένου χειρουργικού πεδίου λόγω του μεγάλου μεγέθους του όγκου, σαφώς όμως απαιτεί ιδιαίτερες τεχνικές ικανότητες εκ μέρους του χειρουργού.

Σαν σύνοψη, το ιατρείο μας χαίρει διεθνούς αναγνώρισης ως “opinion maker” και οι επεμβάσεις μας συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον κορυφαίων συναδέλφων από εγνωσμένα νοσοκομεία του εξωτερικού. Οι ομιλίες μας περιλαμβάνουν χειρουργικά video υψηλής κατάρτισης (state-of-the-art operations by Dr. Kechagias) και αποτελούν δρομοδείκτη για την βελτίωση των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών μεγάλων νοσοκομείων του εξωτερικού.

Τέλος, το συνέδριο αποτέλεσε μοναδική ευκαιρία για δια ζώσης συναντήσεις του Dr.Κεχαγιά με τους συνεργάτες του από διεθνή Πανεπιστήμια, αφού λόγω πανδημίας είχαν αναβληθεί πολλές επιστημονικές δραστηριότητες με φυσική παρουσία. Ανταλλάχθησαν απόψεις για τα τελευταία δεδομένα στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική κοιλιακών οργάνων και θυρεοειδούς και συζητήθηκαν τα προσεχή πλάνα για τις επιστημονικές συνεργασίες και διεθνείς έρευνες του ιατρείου μας με τα συνδεδεμένα νοσοκομεία κυρίως της Ολλανδίας και Φινλανδίας. Ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση υπήρξε η εκ νέου συνάντηση με τους φίλους συνεργάτες του Dr.Κεχαγιά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουτρέχτης της Ολλανδίας, καθηγητές κ. van Hillegersberg και κ.Vriens, που αποτελεί το κορυφαίο κέντρο στον κόσμο της ρομποτικής και ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής και όπου έχει θητεύσει ο Dr. Κεχαγιάς. Με τους κ.van Hillegersberg και κ.Vriens έχουν πραγματοποιειθεί πολλές κοινές χερουργικές επεμβάσεις και έρευνες με τον Dr.Κεχαγιά, ενώ γίνονται κατά καιρούς αμοιβαίες επισκέψεις σε Ολλανδία και σε Ελλάδα. Η επόμενη πρόσκληση αφορά την προσεχή πραγματοποίηση στην Αθήνα Ελάχιστα Επεμβατικής Διαστοματικής αφαίρεσης Θυρεοειδούς, δηλαδή θυρεοειδεκτομής με λαπαροσκοπική τεχνολογία χωρίς εξωτερική ουλή.