32ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής – Α.Κεχαγιάς

Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 32ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Οι ομιλίες έγιναν δια ζώσης – μετά από πολύ καιρό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού – , ενώ υπήρξε και η δυνατότητα ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης για τους εγγεγραμμένους που δεν είχαν την δυνατότητα να παραβρεθούν. Το συνέδριο συνέβαλλε στο να προβληθούν τρέχοντα θέματα της γενικής χειρουργικής καθώς και νέες μέθοδοι.

Το ιατρείο μας βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να παραθέσει δύο ομιλίες με εκπαιδευτικά βίντεο της εξεζητημένης τεχνικής χειρουργικής αφαίρεσης επινεφριδίου με την οπίσθια οπισθοπεριτοναϊκή προσπέλαση (PRA – Posterior Retroperitoneoscopic Adrenalectomy). Τα βίντεο αφορούσαν επεμβάσεις PRA που πραγματοποίησε ο Dr. Κεχαγιάς σε ασθενείς στην Φινλανδία και στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, επιλέχθηκε η παρουσίαση αντιμετώπισης μεγάλων όγκων των επινεφριδίων με σκοπό να δειχθεί ότι το μέγεθος του επινεφριδίου δεν θέτει περιορισμό στην πραγματοποίηση της PRA, εφόσον αυτή διενεργηθεί από έμπειρο χειρουργό.

Η παρουσίασή μας αφορούσε πλήρες βίντεο με αφαίρεση αριστερού επινεφριδίου λόγω αδενώματος 6.5 εκατοστών, καθώς και έτερο βίντεο πλήρους ογκολογικής αφαίρεσης δεξιού επινεφριδίου με μεταστατικό καρκίνο διαστάσεων 6.5 εκατοστών. Ο Dr. Κεχαγιάς ανέλυσε μια τεχνική τροποποίηση της PRA που έχει αναπτύξει ο ίδιος (Space-Sparing Left Handed Dissection, SSLHD) βάσει της πολυετούς εμπειρίας του. Χάρη στην SSLHD εξαπλουστεύεται η επέμβαση και καθίσταται εφικτή η αφαίρεση όγκων μεγαλύτερων των 6 εκατοστών.

Συμπερασματικά, η επιστήμη και οι τεχνικές εξελίσσονται. Βάσει της τροποποιημένης τεχνικής του Dr. Κεχαγιά (SSLHD) θεωρούμε ότι είναι πασιφανές ότι πρέπει να αναθεωρηθούν οι τρέχουσες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοκρινολόγων (του 2016) κατά τις οποίες όγκοι των επινεφριδίων μεγαλύτεροι των 6 εκατοστών πρέπει να αφαιρούνται με ανοιχτό χειρουργείο. Αντίθετα, έχουμε αποδείξει με επιστημονικό τρόπο ότι η ελάχιστα επεμβατική PRA είναι ασφαλής και στους μεγάλους όγκους, εφόσον όμως πραγματοποιείται από ειδικά εκπαιδευμένο χειρουργό. Σημειώνεται ότι η απόπειρα ελάχιστα επεμβατικής επινεφριδεκτομής από χειρουργό ο οποίος δεν έχει μεγάλη σειρά ασθενών εμπεριέχει τον κίνδυνο μετατροπής σε ανοικτό χειρουργείο.

Η τεχνική της PRA εφαρμόζεται συστηματικά από ελάχιστους χειρουργούς σε διεθνές επίπεδο επειδή απαιτεί εξεζητημένη δεξιότητα και γνώσεις σε σχέση με την απλή λαπαροσκοπική μέθοδο. Για έγκυρη ενημέρωση σχετικά με την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική των επινεφριδίων μπορείτε να απευθυνθείτε στο ιατρείο μας.

Για ενημέρωση σχετικά με την τεχνική της PRA πατήστε εδώ.

Αριστοτέλης Κεχαγιάς MD PhD FACS

Ειδικός Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Πεπτικού και Ενδοκρινών Αδένων
τ.Διευθ. Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων, Tampere University Hospital, Finland